Στην έκθεση της Νέας Υόρκης εκτός από τον RAV4 επιστρέφει ένας ακόμα παλιός γνώριμος της πρώτης εποχής των SUV, το Subaru Forester. Η πέμπτη γενιά του πιο χαρακτηριστικού μοντέλου της εταιρίας θα κληθεί να διατηρήσει την εικόνα της εταιρίας στην κατηγορία, γι’ αυτό και οι σχεδιαστές της απέφυγαν τα ρίσκα και δημιούργησαν ένα αυτοκίνητο που ταιριάζει στην αισθητική της εταιρίας και μπορεί να απευθυνθεί σε ένα πιο ευρύ κοινό, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη.

Aν και δεν γνωρίζουμε ακόμα το μήκος του αμαξώματος, υπάρχει η αναφορά στην αύξηση του μεταξονίου κατά 30 χιλιοστά, φθάνοντας πλέον στα 2.669, με αποτέλεσμα το εσωτερικό να είναι σαφώς πιο άνετο από την προηγούμενη έκδοση. Το σαλόνι είναι αισθητά αναβαθμισμένο, με οθόνη αφής στις 6,5 ή 8 ίντσες στις ακριβές εκδόσεις, ενώ ψηλότερα και στην μέση του ταμπλό υπάρχει μία ακόμη μικρότερη. Μεταξύ άλλων έχουν βελτιωθεί η ποιότητα κατασκευής, η εργονομία (με πάμπολλες διάσπαρτες θήκες στο σαλόνι) ενώ υιοθετείται και το σύστημα Eyesight (ένα σύνολο από κάμερες και ραντάρ συστημάτων υποβοήθησης οδηγού συμπεριλαμβάνοντας και αυτόνομη πέδηση) το οποίο είναι στάνταρ από την βασική έκδοση.

Αυτή είναι η 5η γενιά Forester και βασίζεται στην πλατφόρμα Subaru Global Platform (SGP) που χρησιμοποιείται ήδη στα Impreza και SV. Στη Νέα Υόρκη κάνει πρεμιέρα ένας μεγάλος boxer των 2,5 λίτρων με 182 ίππους και με στάνταρ κιβώτιο CVT (το γνωστό Lineartronic). Φυσικά δεδομένη είναι η παρουσία του γνωστού «συμμετρικού» συστήματος τετρακίνησης.

Στην Ευρώπη το αυτοκίνητο αναμένεται να έρθει το φθινόπωρο, μάλλον στην έκθεση του Παρισιού τον Οκτώβριο. Για τα δικά μας μέρη είναι σίγουρο ότι θα εφοδιαστεί με μία δίλιτρη έκδοση και πιθανόν και με τον turbo των 1.600 κ.εκ. με τα 170 άλογα που υπάρχει στο Levorg. Mάλιστα υπάρχει και το ενδεχόμενο να δούμε και μία υβριδική έκδοση, μιας και η Toyota κατέχει το 16% της Subaru και είναι προφανές ότι μπορεί να υπάρξει μία συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών. . Μία τέτοια ιδέα θα παρουσιαστεί θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο στο Πεκίνο με το σύστημα του XV Hybrid που συνδυάζει αντί για την κλασική τετρακίνηση έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα.