Μπορεί ο Ντάνι Πεντρόσα να πήρε τη νίκη στον τελευταίο αγώνα της σεζόν και ο Ζαρκό να έκανε ακόμα έναν εκπληκτικό αγώνα και να τερμάτισε 2ος, όμως ο 3ος Μαρκ Μάρκεθ πήρε- μετά από ένα εκτός λογικής «σώσιμο»- τον 4ο παγκόσμιο τίτλο του σε 5 χρόνια στο MotoGP!

Φαινόμενο. Εξωπραγματικός. Ασυναγώνιστος. Μοναδικός. Αδιανόητο ταλέντο. Θρύλος. Εκπληκτικός. «….»- τα λόγια έχουν στερέψει γι’ αυτό το παιδί: ο Μαρκ Μάρκεθ δεν είναι ένας απλός παγκόσμιος πρωταθλητής, αλλά ένας ζωντανός μύθος του δίτροχου σπορ.

Ο 24χρονος αναβάτης της Honda μπήκε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς ως το τεράστιο φαβορί για τον τίτλο και, μετά από μίνι- θρίλερ, τον πήρε και αυτόν σπίτι του, φτάνοντας στο τρομερό 4/5 κατακτήσεις στη μεγάλη κατηγορία!

Για να γίνει αυτό, βέβαια, χρειάστηκε σ’ ένα κομβικό σημείο του grand prix ο Ισπανός να κάνει ένα εκτός μηχανοκίνητης λογικής σώσιμο της Honda του, μένοντας εντός αγώνα και κόβοντας τα φτερά του συνδιεκδικητή Ντοβιτσιόζο.

Μπροστά, ούτως ή άλλως, ο (μονίμως αδικημένος) Ντάνι Πεντρόσα είχε φροντίσει να καθαρίσει τη δουλειά αφότου ο teammate του έκανε μια βόλτα στην αμμοπαγίδα, περνώντας στον τελευταίο γύρο τον Ζαρκό και παίρνοντας τη νίκη στην πατρίδα του, αφήνοντας δεύτερο τον Γάλλο.

Πίσω τους, οι δύο Ducati φρόντισαν την πιο κρίσιμη στιγμή να τα κάνουν μεγαλοπρεπώς μαντάρα: αρχικά, ο (4ος στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα) Λορένθο αγνοούσε επιδεικτικά τις υποδείξεις της ομάδας του ν’ αφήσει τον Ντοβιτσιόζο να περάσει και να διεκδικήσει ό,τι μπορεί στον αγώνα, κι εν συνεχεία τόσο αυτός, όσο και ο Ντόβι έπεσαν, κλείνοντας με τον χειρότερο τρόπο μια σπουδαία, πάντως, σεζόν για την «Κόκκινη».

Τέταρτος ήταν ο σπουδαίος σήμερα Ρινς, 5ος ο Ρόσι της- απογοητευτικής στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος- Yamaha, με τους Ιανόνε, Μίλερ, Κράτσλοου, Πίρο και Ραμπάτ να συμπληρώνουν τη δεκάδα, από την οποία έλειπε ο Μάβερικ Βινιάλες που το ’χει… παρατήσει εδώ και μερικά grand prix.

Μ’ αυτή τη νίκη του Ντάνι και την 3η θέση του Μαρκ η Honda πήρε το “triple- crown” (τίτλος σε οδηγούς, κατασκευαστές και ομάδες) και συνέχισε την κυριαρχία της την τρέχουσα αγωνιστική πενταετία.

 

Τελική βαθμολογία αναβατών

1) Μάρκεθ 298

2) Ντοβιτσιόζο 261

3) Βινιάλες 230

4) Πεντρόσα 210

5) Ρόσι 208

6) Ζαρκό 174

7) Λορένθο 137

8) Πετρούτσι 124

9) Κράτσλοου 112

10) Φόλγκερ 84