Γνωρίστε την τελευταία ειδική έκδοση της Lotus, Exige Sport 350 Special Edition, που συμπληρώνει την τριλογία για τα 50χρονα του εργοστάσιου εταιρείας στο Hethel. Προηγήθηκαν τα ήδη ξεπουλημένα Evora 400 Hethel Edition και Elise 250 Special Edition.

Όσον αφορά το Exige Sport 350 Special Edition, μόνο 50 πρόκειται να παραχθούν, και η Lotus τα χαρακτηρίζει ως το διάδοχο του Exige S. Διαθέτει αρκετές βελτιώσεις σε σχέση με το Exige Sport 350 πάνω στο οποίο βασίζεται. Καταρχήν, μέσω της εφαρμογής μέτρων εξοικονόμησης βάρους, οι μηχανικοί της Lotus αφαίρεσαν συνολικά 26 κιλά προκειμένου να μειώσουν το συνολικό βάρος σε μόλις 1.099 κιλά.

Αν αναρωτιέστε πώς αυτό είναι δυνατό, οι νέοι τροχοί επέτρεψαν μια μείωση των 5 κιλών και τώρα υποστηρίζονται από δύο τεμάχια αεριζόμενων δισκόφρενων που έχουν κόψει επιπλέον 5 κιλά. Παράλληλα, τα νέα καθίσματα έχουν μειώσει άλλα 6 κιλά, ενώ η μπαταρία ιόντων λιθίου επέτρεψε περαιτέρω απώλεια βάρους 10 κιλών.

Για να το διατηρήσει όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ, η Lotus θα πουλήσει το Exige 350 Special Edition αποκλειστικά με ένα εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο που διαθέτει ένα εκτεθειμένο μηχανισμό αλλαγής ταχυτήτων. Οι αγοραστές θα μπορούν να επιλέξουν διάφορες αποχρώσεις: γκρι, μαύρο, λευκό και μπλε, διακοσμημένα από αντιθέσεις με αγωνιστικές ρίγες. Για λίγη περισσότερη αντίθεση, οι δαγκάνες φρένων τεσσάρων εμβόλων πρόκειται να είναι βαμμένες με κόκκινο χρώμα, ενώ η πίσω πτέρυγα και άλλα μέρη του σώματος θα λάβουν ένα μαύρο ματ φινίρισμα.

Σε ότι αφορά το εσωτερικό, η καμπίνα θα διαθέτει είτε μαύρο δέρμα ή Alcantara ταπετσαρία που θα χαρακτηρίζεται με ραφές αντίθεσης. Ως στάνταρ θα παρέχονται πατάκια και cruise control, ενώ το σύστημα infotainment, πλήρης χαλιά, και καλύτερη ηχομόνωση θα προσφέρονται με επιπλέον κόστος, αλλά αυτά θα αυξήσουν το βάρος του αυτοκινήτου.

Η ισχύς παρέχεται από τον γνωστό κινητήρα Toyota υπερτροφοδοτούμενο 3.5-λίτρων V6 με 345 ίππους (258 κιλοβάτ) και 295 λίβρες-πόδια (400 μέτρα Newton) της ροπής. Είναι αρκετά για να επιτρέψουν στο Exige 350 Special Edition να τρέξει στα 100 χλμ/ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα, με τελική ταχύτητα 274 χλμ/ώρα.

Η Lotus δέχεται παραγγελίες για την τελευταία ειδική έκδοση και ζητά από 61.900 αγγλικές λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, 81.900 ευρώ στη Γερμανία, και 11.690.000 γιεν στην Ιαπωνία.

lotus-exige-350-special-edition4 lotus-exige-350-special-edition3 lotus-exige-350-special-edition2