Εσύ κάθε πότε αλλάζεις λάστιχα; Η νομοθεσία σχετικά με την αλλαγή ελαστικών αναφέρει ότι αυτά πρέπει να εφαρμόζεται όταν το βάθος των αυλακώσεων είναι μέχρι 1,6 χιλιοστά.

Παρόλα αυτά, αρκετοί ειδικοί συμβουλεύουν η αλλαγή να γίνεται όταν είναι μικρότερο από 3 χιλιοστά. Και αυτό γίνεται καθώς υπάρχει η εντύπωση ότι τα ελαστικά έχουν καλύτερη πρόσφυση με όσο το μεγαλύτερο βάθος πέλματος.

Ωστόσο, η Michelin πήρε την απόφαση να κάνει παρέμβαση και να ενημερώσει το κοινό ότι το τελευταίο είναι λάθος, καθώς η αλλαγή ελαστικών πριν την ώρα τους είναι αχρείαστη και άσκοπη.

Ο κορυφαίος κατασκευαστής ελαστικών στον κόσμο, σε μια ασυνήθιστη κίνηση έρχεται αντιμέτωπος με όσους πιστεύουν ότι τα ελαστικά γίνονται λιγότερο αποδοτικά όσο φθείρονται, εξηγώντας ότι η εξαιρετική ποιότητα των ελαστικών της συμπεριφέρονται καλύτερα με βάθος αυλακώσεων 1,6 χιλιοστά, απ’ ότι τα καινούρια ελαστικά low-budget εταιριών.

Η γαλλική εταιρία αναφέρει, επίσης, ότι τα ελαστικά της γίνονται πιο αποδοτικά ως προς την οικονομία καυσίμου, όσο αυτά φθείρονται από καινούρια, καθώς μειώνεται η αντίσταση κύλισης, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχεις μεγαλύτερη κατανάλωση αν αλλάζεις νωρίς τα ελαστικά.

Χαρακτηριστικά δίνοντας κάποια νούμερα στην δημοσιότητα, αναφέρει ότι αν όλοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαζαν τα ελαστικά τους στα 3 χιλιοστά, και όχι στα 1,6 χιλιοστά, θα ξόδευαν €6,9 δισ. ετησίως σε άσκοπη αγορά ελαστικών, και πρόσθετη κατανάλωση καυσίμων. Ενώ, προσθέτει ότι μια τέτοια κίνηση οδηγεί σε ετήσια χρήση στην Ευρώπη 128 εκατομμυρίων ελαστικών, η οποία προκαλεί 9 εκατομμύρια επιπλέον τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο.